فهرست مطالب
انواع شرکت دانش بنیان،راهنمای جامع ثبت و تاسیس شرکت دانش بنیان 1402
در این مقاله ما برآنیم تا به توضیحات کامل جهت ثبت شرکت های دانش بنیان بپردازیم.خاطر نشان می شویم موسسه راهبران ثبت به عنوان یکی از معتبرترین مراکز ثبتی ، با استفاده از توان بالای کادر مجرب ،وکلا و کارشناسان تخصصی خود در کوتاه ترین زمان ممکن اقدامات لازم را جهت ثبت شرکت شما را به صورت کاملا تخصصی به عمل می آورد موسسه راهبران ثبت با ارائه خدمات مشاوره به صورت تضمینی در این راه همراه شماست
شرکت دانش بنیان
شرکت، یکی از مفاهیم مهم مطرح شده در حقوق مدنی و حقوق تجارت می باشد. شرکت ها به طور کلی، به دو گروه شرکت های مدنی و شرکت های تجاری، تقسیم می شوند. یکی از انواع شرکت های تجاری که در سال های اخیر و با گسترش حقوق مالکیت فکری، در کشور ما مطرح و اجرایی شده است، شرکت دانش بنیان می باشد. اولین سوالی که در رابطه با این نوع از شرکت های تجاری، مطرح می گردد، این سوال بوده که شرکت دانش بنیان چیست؟ و شرایط تشکیل آن به چه صورت می باشد؟
راهبران ثبت
شرکت دانش بنیان چیست؟ و شرایط تشکیل آن به چه صورت می باشد؟
ماده ۱ قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، به عنوان یکی از قوانین تاسیس این گروه از شرکت ها، در پاسخ به این سوال که شرکت دانش بنیان چیست؟ مقرر داشته : « شرکت ها و موسسات دانش بنیان، شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی، ( شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه، ( شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان، به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط، تشکیل می شود.»
بنابراین همانطور که در ماده فوق ملاحظه می شود، شرکت دانش بنیان، شرکتی است که با هم افزایی و افزایش دانش و تکنولوژی، به گسترش علم و دانش در جامعه کمک کرده که این امر، می تواند از طریق تولید کالای دانش بنیان و یا از طریق سایر تولیدات عرصه علم، انجام گیرد. این شرکت نیز همانند سایر شرکت های تجاری، باید ثبت گردد که ثبت شرکت می تواند توسط موسسین یا وکیل ثبت شرکت دانش بنیان انجام گیرد.
لازم به ذکر است که مطابق قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان، شرکت های دولتی، موسسه ها و نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکت ها و موسساتی که بیش از نیمی از مالکیت آن ها به شرکت های دولتی و موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی، تعلق داشته باشد، از حمایت های قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، از جمله معافیت از پرداخت مالیات، عوارض گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت پانزده سال، برخوردار نخواهند بود.
قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان:
مطابق قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان، برای تشکیل و ثبت شرکت دانش بنیان، لازم است تا متقاضیان، دارای شرایط مقرر قانونی بوده و تولیدات این گروه از شرکت ها نیز از شرایط مقرر قانونی برخوردار باشد. این شرایط، در آیین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان و همچنین، آیین نامه ارزیابی شرکت ها و موسسات دانش بنیان، ذکر شده است که در زیر به تفصیل، توضیح داده شده است.
۱. شاخص های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان
شاخص های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان، به موجب آیین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان، مقرر شده است. مطابق آیین نامه مزبور، شاخص های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان، شرایط کلی مربوط به اعضای هیات مدیره و درآمد شرکت بوده که عبارتند از::
حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت دانش بنیان، باید حداقل واجد دو شرط از شرایط زیر باشند: مدرک تحصیلی آنها، حداقل مدرک کارشناسی بوده. دارای سابقه شغلی یا علمی، در محدوده فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی، به مدت حداقل ۳ سال باشند. دارای حداقل یک ثبت اختراع داخلی که ارزیابی شده، بوده یا یک اختراع در رابطه با حوزه کاری شرکت، در سطح بین المللی داشته باشند.
در سال مالی قبل شرکت، حداقل ۵۰% از درآمد شرکت، از طریق فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانش بنیان ، حاصل شده باشد.
حداقل ۶ ماه، سابقه پرداخت بیمه، برای حداقل ۳ نفر از کارمندان تمام وقت شرکت، وجود داشته باشد.
۲.شاخص های اختصاصی تشخیص شرکت دانش بنیان
شاخص های اختصاصی تشخیص شرکت دانش بنیان، نیز همچون شاخص های عمومی، در آیین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان، ذکر شده است که برای هر یک از انواع شرکت دانش بنیان، متفاوت و اختصاصی می باشند. به عنوان نمونه شاخص های اختصاصی تشخیص شرکت های تولید کننده کالاهای دانش بنیان، شامل موارد زیر می باشند:
شرکت، باید کالا یا کالاهای دانش بنیانی را تولید کرده که طی دو سال گذشته، آنها را به صورت کالای جدید یا ارتقا یافته، به بازار عرضه کرده و از طریق دانش فنی، این کالاها را بومی سازی نموده باشد.
تعداد نیروی انسانی که به صورت تمام وقت، در سطح کارشناسی و بالاتر و در بخشهای مرتبط با تولید کالاهای دانش بنیان شرکت، مشغول بوده، به نسبت کل کارمندان تمام وقت، حداقل ۳۰ درصد باشد.
عملکرد تحقیق و توسعه فعال شرکت، حداقل معادل ۷ درصد فروش سالیانه شرکت باشد.
۳.معیارهای کالاها و خدمات دانش بنیان مورد تایید
علاوه بر شاخص های عمومی و اختصاصی، که در بالا توضیح داده شد، برای تایید شرکت دانش بنیان و برخورداری از مزایای قانونی، لازم است تا کالاها و خدمات ارائه شده از سوی این شرکت، دارای ویژگی های مقرر در قانون باشد. معیارهای کالاها و خدمات دانش بنیان مورد تایید، در آیین نامه ارزیابی شرکت ها و موسسات دانش بنیان، ذکر شده است که عبارتند از :
سطح فناوری: کالاها و خدماتی که توسط شرکت دانش بنیان، تولید می گردد، باید در محدوده فناوری های بالا یا متوسط به بالا باشند. به این معنا که دانش فنی طراحی و ساخت محصول، به سختی قابل کپی کردن بوده؛ کسب آن، به تحقیق و توسعه قابل توجه تیم فنی متخصص، احتیاج داشته و منتهی به ایجاد ویژگی ها یا کارکرد های پیچیده ای در محصول شده باشد.
مرحله تولید: کالاهایی که توسط شرکت دانش بنیان، ارایه می شود، باید در مرحله تولید قرار داشته یا حداقل، نمونه آزمایشگاهی آن، که قابلیت بررسی فنی داشته، ساخته شده و خدمات ارائه شده شرکت نیز، باید دارای اسناد فروش باشند.
طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه: طراحی کالاها یا خدمات، توسط شرکت، باید اساسی و قابل توجه و مبتنی بر فعالیت های تحقیق و توسعه و حداقل در یکی از موارد طراحی زیر سیستم اصلی کالا و خدمت، طراحی یکپارچه سازی آن و یا طراحی فرآیند تولید کالا و خدمت، باشد.
راهبران ثبت
مزایای تاسیس شرکت دانش بنیان
- معاف شدن از دادن مالیات به سازمان مالیات، عوارض، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی، به مدت پانزده سال
- امکان دریافت تسهیلات کم بهره یا بدون بهره کوتاه یا بلند مدت، از سازمان های ذی صلاح، برای تامین کردن همه یا بخشی از هزینه تولید و عرضه یا بکارگیری فن آوری
- در اولویت قرار گرفتن شرکت ها و موسسات دانش بنیان، برای استقرار در محل پارک های علم و فناوری، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری و مراکز و سازمان های رشد.
- بهره مندی از پوشش بیمه ای مناسب، در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری
- برخورداری از امتیازات و تسهیلات مربوط به شرکت در برخی مناقصات
مدارک لازم جهت ثبت شرکت دانش بنیان
- رزومه شرکت
- آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال شده به سازمان امور مالیاتی کشور
- تصویر اساسنامه شرکت
- تصویر آگهی روزنامه رسمی شرکت
- تصویر اظهارنامه یا شرکتنامه شرکت دانش بنیان
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضاء هیات مدیره شرکت
- کپی مدارک تحصیلی اعضا و موسسین
- آخرین لیست بیمه شرکت و خلاصه وضعیت حقوق دستمزد و مزایا
- تصویر کالا
راهبران ثبت
انواع شرکت دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان به دو نوع دولتی و تجاری دسته بندی می شوند. در صورتی که دانشگاه مالک شرکت باشد و سهم آن بیش از ۵۰% باشد به این نوع از شرکت های دانش بنیان دولتی گفته می شود.
اما اگر فقط اعضای هیئت علمی دانشگاه در شرکت عضو باشند و سهام آن ها کمتر از ۵۰% باشد این نوع را شرکت دانش بنیان تجاری می نامند.
همچنین شرکت های دانش بنیان در یک دسته بندی دیگری نیز قرار می گیرند که به شرح زیر می باشد.
- شرکت های نوپا
- شرکت های تولید کننده
- شرکت های صنعتی
در صورتی که از زمان تاسیس شرکت کمتر از ۳ سال گذشته باشد شرکت های دانش بنیان در دسته ی نوپا قرار می گیرند.
سوالات متداول
آیا برای تاسیس شرکت دانش بنیان باید از طریق اداره ثبت شرکتها اقدام کنیم؟
بله، برای ثبت شرکت دانش بنیان ابتدا باید یکی از قالبهای شرکت تجاری را ثبت کرده سپس مجوز دانش بنیان را دریافت کنید.
آیا مجوز دانشبنیان برای مدت خاصی صادر میشود؟
بله، تاییدیه دانش بنیان شرکتها برای شرکتهای «نوپا نوع ۱» و «تولیدی نوع ۱» به مدت ۲ سال و برای شرکتهای «نوپا نوع ۲» یا «تولیدی نوع ۲» به مدت ۳ سال اعتبار دارد
شرایط تاسیس شرکتهای دانش بنیان چیست؟
کالا و خدمات ارائه شده برای ثبت شرکت دانش بنیان باید شرایط خاصی داشته باشند ازجمله اینکه سطح فناوری بالا و متوسط به بالا داشته باشند، در حال تولید بوده یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده باشند و… . برای آگاهی از سایر شرایط لازم میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
حداقل تعداد اعضای شرکت دانش بنیان چقدر است؟
حداقل اعضای شرکت دانش بنیان با توجه به قالبی که در آن ثبت میشود، متفاوت است. برای شرکت سهامی خاص حداقل ۳ نفر و برای شرکت با مسئولیت محدود ۲ نفر است.